Într-un video interviu pentru revista Știință și Tehnică, futurologul Alexandru Mironov declara că, în opinia domniei sale, actualul sistem de guvernământ democratic, bazat pe partide politice, își trăiește ultimii ani, el trebuind să fie înlocuit cu unul bazat pe meritocrație, în care rolul de conducere să revină celor care dovedesc că îl merită, adică acelor minți luminate care, prin activitatea lor, au adus valoare omenirii.
De curând am aflat de existența unui concurs de proiecte, denumit „A new shape”, organizat de fundația „Global Challanges”, a unui miliardar suedez de origine maghiară, pe nume Laszlo Szombatfalvy, concurs care premiază cu cinci milioane de dolari ideea cea mai bună menită să facă lumea un loc mai bun. Scriitorul român de SF Adrian Mihălțianu, autorul romanului „Epoca inocenței” (volumul I al serieri Terra XXI), a participat la acest concurs cu un proiect, alăturându-se altor aproximativ 2700 de proiecte din 122 de țări. Vestea bună este că proiectul său, „ A Global League of Sustainable Cities” care propune înființarea unei ligi a orașelor sustenabile, care, printre altele, poluează mai puțin decât pot recicla, a fost selectat printre cele 14 finaliste. Mai precis, ar fi vorba despre un sistem de colaborare între experți care să caute răspunsuri pentru problemele viitorului apropiat. (https://globalchallenges.org/our-work/the-new-shape-prize/finalists/a-global-league-of-sustainable-cities) Scriitorul speră să se întoarcă de la Stockholm măcar cu o parte din premiu, bani care ar urma să fie investiți în realizarea proiectului. Îl felicit sincer pe Adrian pentru această realizare și-i urez mult succes în continuare!
Iată deci că, prin simpla existență a acestui concurs, ideea doctorului Alexandru Mironov pare că începe, timid, ce-i drept, să prindă contur. De aici până la o guvernare cu adevărat meritocratică este însă un drum foarte lung. Actualul sistem de guvernământ bazat pe structuri politice de partid și grupuri de interese nu se va lăsa ușor înlocuit. Însă toate lucrurile au un început. Și, cu cât mai multă încredere oferim noi, cei mulți, sistemelor alternative, bazate pe competență și nu pe apartenență politică, cu atât mai puternice vor fi.
Pe lângă arta literară și plăcerea lecturii, valoarea SF-ului de anticipație este și aceea că identifică probleme viitoare și, mai important de atât, prevede soluții. Să ne bucurăm, așadar, de SF, să continuăm să-l citim, să fim deschiși la minte.
În viitorul foarte apropiat, pentru iubitorii acestui gen și a celor conexe, precum și pentru iubitorii științei, două evenimente vor avea loc la București: „East European ComicCon”, între 18 și 20 mai, la Romexpo, și „AstroFest”, Festivalului de Astronomie și Explorare Spațială, organizat de Știință & Tehnică în data de 19 mai, la Biblioteca Națională.