Nu pot vorbi despre Adnana decât cu o mare nostalgie. Nostalgia unor vremuri cărora le duc lipsa. Cei care fac parte de ceva vreme din fenomenul SF mă vor înţelege perfect. Vă spun despre perioada recenziilor, perioadă în care Mircea Coman şi Alexandru Ioan Despina ţineau orice autor cu sufletul la gură. Primele capitole din Adnana au fost publicate în GSF acum câţiva ani. Au reprezentat debutul meu. Îmi asum faptul că textul, din punct de vedere al formei, a fost un dezastru. Normal, a urmat recenzia, în care domnul Mircea Coman, cu pertinenţă, fără răutate sau aroganţă, a şters cu mine pe jos. Mi-a aruncat totuşi un colac de salvare, spunând că i-a plăcut o anumită frază. De acolo am plecat. De la recenzia asta. M-a ambiţionat. M-a motivat. M-a sfătuit să scriu povestiri scurte. Să-mi fac ucenicia. Abia pe urmă să încerc să scriu un roman. L-am ascultat. Nu pentru că sunt eu un tip disciplinat, ci din ambiţie, din orgoliu. Am jurat că, până nu-l voi face să spună că o povestire de a mea va fi cea mai bună, din toate cele publicate online, nu mă las. Şi bine am făcut. A venit momentul meu. Cu Dualism. Am acumulat experienţă. Am publicat în multe reviste, atât în mediul virtual, cât şi pe hârtie. Abia după câţiva ani, am început să rescriu romanul. Şi am făcut asta de şase ori.

          Adnana este, înainte de toate, o aventură extraordinară într-un colţ de Univers, unde legile biologiei şi fizicii, aşa cum le cunoaştem noi pe planeta asta, nu mai funcţionează. Geneza acţiunii e dureros de simplă. Rasa umană încearcă să devină spaţiala. Încearcă să colonizeze o planetă îndepărtată. O planetă Terra-like, numită Adnana. Milioane de savanţi au muncit la construcţia unei nave, care reprezenta punctul culminant al tehnologiei umane. Nava asta era capabilă să străbată distanţe imense în spaţiu, de sute de ani lumină, într-un timp relativ decent, din punct de vedere al biologiei umane.

          Personajele sunt vii, charismatice, pline de umor. Căpitanul, pilotul navei, personajul principal, are ca partener un sergent obez, beţiv, dar credincios ca un câine. Cei doi trec prin tot felul de situaţii şi se descurcă admirabil. Echipajul are câteva sute de membri, între care, pe parcursul călătoriei, se formează alianţe, se stabilesc prietenii şi antipatii. Chestii normale atunci când un grup trebuie să petreacă mult timp împreună. Acţiunea are multe piste false, multe răsturnări de situaţii. Totul culminează cu întâlnirea dintre personajul principal şi o fiinţă care stăpâneşte spaţiul şi timpul. Acest contact are loc chiar pe Adnana. Începe o colaborare, în care chiar fragilitatea şi infinitatea fiinţei umane este cheia unui impas în care se află această creatură.

          În acelaşi timp, romanul prezintă o posibilă modalitate de dispariţie a vieţii de pe Pământ. Rasa umană a consumat toate resursele planetei. Populaţia e împărţită în două tabere: cei care locuiesc în oraşe şi cei care trăiesc în afara zidurilor acestora. Sunt capitole în care mizeria, suferinţa, lipsa de speranţă, sunt prezentate cu lux de amănunte. Pentru cei care mă citesc demult, nu va fi o surpriză faptul că povestirea mea Agonie, publicată în GSF acum ceva timp, constituie un capitol în acest volum.

          Sunt multe de spus, acţiunea fiind complexă şi purtată pe multe planuri, dar nu vreau să vă stric plăcerea lecturii. Vă pot asigura însă că această carte va deschide gustul pentru literatura SF cititorilor care nu sunt familiarizaţi cu acest gen. De asemenea, este o poveste frumoasă, poveste ce poată fi spusă şi copiilor.

          Vă mai spun că limbajul este lejer, accesibil, fără termeni complicaţi. Este o carte care se poate citi fără dicţionar.

          Cei care iubesc SF-ul vor aprecia acest volum. Cei care nu ştiu nimic despre SF vor avea parte de o surpriză extrem de plăcută, surpriză ce la va deschide apetitul. Tuturor ne place SF-ul, doar că nu toţi suntem conştienţi de asta.

          La final, nu am a vă spune decât atât: Veniţi cu mine într-o aventură extraordinară! Nu veţi regreta.