Nemira

În „Timpul dezarticulat”, Philip K. Dick reușește să construiască un roman al viitorului plasându-l în trecut fără să accentueze elementele tipice literaturii SF până aproape de sfârșit când prezintă deznodământul și dezvăluie realitatea.
Cadrul este unul aproape banal, rupt din viața de zi cu zi. Personajele sunt de asemenea vecinii obișnuiți, pe care îi poate avea oricine. Exact această normalitate nu este normală și atrage atenția personajelor asupra dezarticulării, capitvându-l în același timp pe cititor.
Teoriile de bază ale psihanalizei și filosofiei dau credibilitate firului poveștii și totodată conturează una dintre cele mai vechi întrebări ale oamenirii: există supranatural sau este totul o concepție a subconștientului. Împletirea normalului cu anormalul creează o traumă psihologică profundă personajului principal care decide să își asculte instinctul primar și să se retragă în amintirile trecutului. În același timp această fugă este și un rezultat al talentului său neobișnuit – cale urmată deobicei și de artiștii chinuiți de demonul darului lor, care suferă astfel o dezarticulare interioară.
Este un roman al paradoxului unde dezarticularea se regăsește atât în centrul acțiunii cât și în fiecare element prezentat, de la timp, la modul de construire al personajelor, până la deznodământ. Acest paradox permite citirea romanului în mai multe chei și astfel fiecare ”cheie” dezvăluie o altă față a societății și a unui viitor posibil.
Asemeni personajului din ”La țigănci”, Ragle Gumm parcurge un drum dintre lumi, în încercarea sa de a afla adevărul.
Sfârșitul lumii nu va veni din ”exterior”, el va fi creația omului prin lupta împotriva semenilor săi.
Este o carte care merită citită mai ales pentru a descoperi anumite adevăruri devenite din 1959 până în prezent istorie.
Nemira

Alexandra – Andreea Fratu

Alexandra – Andreea Fratu s-a născut pe data de 4 martie 1986 în Bucureşti. A absolvit Colegiul German ”Goethe”şi este în prezent studentă la Facultatea de Marketing a Universităţii ”Spiru Haret”.

A fost dintotdeauna pasionată de muzică, literatură şi arta plastică, acestea influenţând puternic creaţia ei artistică. Printre autorii influenţi pentru ea, îi poate enumera pe Jane Austen, Lauren Kate şi Haruki Murakami.