GSF 83 banner-650

          Credeți în încălzirea globală? De ce? „Știți” sau „credeți”, de fapt? Cum ați explica încălzirea globală unui preșcolar? Ați folosi „materiale didactice auxiliare” sau i-ați comenta un documentar de pe youtube? Cum v-ați da seama că înțelege ce spuneți? Cum v-ați da seama că „vă crede”? Sau l-ați lăsa în pace fiindcă „e prea mic pentru astfel de probleme”?

          Tot astfel, „știți” sau „credeți” că se citește prea puțină fantastică românească? Sau… se citește prea puțin, în general? Cum i-ați explica unui preșcolar că urmează să meargă la școală ca să învețe cam jumătate din timp cititul – în loc de, să spunem, vânătoarea cu capcane, aprinsul focului cu cremene și amnar – pe care îl va folosi prea puțin, în general, și, mai ales, „în special”?

          Credeți că fantastica, în sub-genurile sf (post)apocaliptic și, să zicem, horror cu zombie ne pregătește pentru supraviețuire sau este o formă de divertisment? De ce? Cum i-ați explica unui preșcolar trecerea de la cărțile cu povești la ficțiunile speculative catastrofice? Sau l-ați lăsa „din greșeală” să-și sară ora de culcare pentru o vizionare în familie a unui film ca A Day After Tomorrow sau World War Z? Ori nu este o greșeală, este, de fapt, „educație non-formală” obligatorie, subconștientul îi va fi impregnat cu trama din spatele imaginilor și sunetelor care nu prea au sens acum (va pricepe el mai târziu)?

          Credeți că lucrurile care se întâmplă mai lent poartă o amenințare mai redusă față de cele abrupte, cu desfășurare vertiginoasă? Credeți sau știți că asta e cea mai stupidă întrebare din toată seria de până acum? De ce? Ca să îi explicați unui preșcolar răspunsul dumneavoastră, vă pare utilă analogia cu pisica și plita încinsă (pisica este foarte deșteaptă: dacă e aruncată pe o plită încinsă, ea știe imediat ce trebuie să facă – sare jos!)?

          Credeți că dacă am fi știut în urmă cu 20 de ani ce efecte vor fi avut asupra vieții noastre Internetul cu motoarele de căutare, listele de discuții, blogurile, Facebook & co., am fi trăit altfel, adică am fi luat alte decizii? Care?
În altă ordine de idei, care este cea mai frumoasă iarnă pe care v-o amintiți? Cum i-ați descrie și explica acest lucru unui preșcolar care nu cunoaște zăpada, să spunem, unui preșcolar din Africa subsahariană sau chiar din Australia? Ce texte din fantastica românească din ultimii 20 de ani v-ar fi de ajutor? De ce? Puteți face un „top 5”, vă rog? Vi se pare futil? Puteți face un Top 5 pe subiectul de mai sus, din fantastica mondială? Dacă da, în ce proporție vă folosiți memoria, rafturile bibliotecii și Google pentru listă? Ați tastat direct pentru căutare? Ce cuvinte-cheie ați folosit?

          „În concluzie”, vă mulțumesc în numele think-tank-ului DAFT pentru solicitudinea cu care ați răspuns întrebărilor noastre. Veți primi un applet gratuit la canalul meteo ”Weather” și veți putea supraveghea starea vremii în orice punct de pe glob, cu filmări real-time luate de rețeaua de sateliți dedicați.