gsf81 bn01-650

          …și decernatu-s-a!

          Există o oboseală specifică după ce o acțiune/eveniment la care ai lucrat vreme de luni – sau, cum e cazul unui premiu literar care presupune lectura a zeci, dacă nu sute de volume, ani – care, indiferent dacă e „bună” (succes!) sau „rea” (in…), te golește de idei și energie pentru o, se speră, scurtă vreme. Câteodată, statisticile sau șirurile de numere te scutesc de formulări grandilocvente, de tipul „importanța…”, „onoarea…”, „promisiunile…”, „de netăgăduit…” etc. Așa și acum, vă aduc la cunoștință următoarele:

–          7 articole de Gazetă SF au apărut înainte de decernarea premiului

–          Folderul pentru ediția a VII-a a Premiului COLIN, folder aflat pe laptopul pe care scriu aceste rânduri, are 150 de Mb, în 14 subfoldere și 355 de fișiere.

–          Din cele 355 de fișiere, 95 au fost invitații pentru decernare, 1 a fost un power-point pentru decernare, 1 a fost un videoclip conceput pentru a onora memoria scriitorilor de fantastică români care ne-au părăsit în 2014, 2015 și 2016.

–          6 fișiere Excel cu voturi ale juraților, 1 Excel cu bugetarea

–          52 de fișiere de imagine, cu fotografii de la Ionuț Bănuță, Alexandru (Max) Orbescu (cărora le mulțumesc pentru voluntariat) ș.a.

–          Am calculat că, în afară de cele două ore ale evenimentului propriu-zis, în afară de orele de lectură, au fost necesare alte 200 de ore de muncă, majoritatea în fața ecranului computerului, cam a 8-a parte pe drumuri… Da, cam asta e rata: 100 de ore de pregătire pentru 1 (una) oră de show.

siglaCOLIN          În fine, desfășurarea a avut în vedere simplitatea și eficiența ajungerii mesajului juriului la public. Moderatorul (CBG) a avut grijă să treacă discursul de la argumentele juriului la cuvântul fiecărui laureat în parte:

          Introducerea a fost făcută de maestrul Mircea Opriță care a vorbit despre semnificația premiului COLIN și despre modul de lucru și de obținere a câștigătorului fiecărei categorii. Tot din introducere a făcut parte un clip cu efigiile și cu câte două cărți ale autorilor de fantastică români care au murit în anii pentru care s-a decernat acest COLIN. Apoi, pentru fiecare categorie, câte unul dintre cei patru (din cinci) jurați prezenți a avut o scurtă „laudatio” pentru câștigător; acesta/aceasta a avut momentul său pentru a-și exprima mulțumirile, emoția sau – ca în cazul refuzului lui Marian Coman – argumentul refuzului. Astfel, Mircea Opriță a vorbit și a decernat COLIN-ul pentru categoriile Roman SF și Non-ficțiune; în locul lui Sebastian A. Corn, premiul pentru roman sf a fost ridicat de reprezentanta editurii Nemira, Alexandra Florescu; la Non-ficțiune, Lucian-Vasile Szabo a fost prezent (alături de alți trei nominalizați: Corin Braga, Mihai Iovănel și Dănuț Ungureanu). Györfi-Déak György a vorbit și a decernat COLIN-ul pentru categoriile Volum de proză scurtă SF și Volum de proză scurtă Fantastică/Fantasy; ambii câștigători au fost prezenți, Cristian-Mihail Teodorescu și Rodica Bretin. Pentru categoriile New Weird/Dark Fantasy/Gothic/Horror, Texte de Frontieră și Roman fantastic, mi-a revenit plăcerea… da, plăcerea, să vorbesc despre doi absenți (Flavius Ardelean s-a aflat în Italia; Doina Roman nu a ajuns dintr-un caz de forță majoră) și un refuz, de fapt, o serie de refuzuri (alesul juriului, Marian Coman, nu a ridicat placheta din cauza disproporției – din opinia sa – între nominalizarea sa și cea a lui Mircea Cărtărescu) pe care a trebuit să o explic (și pentru care ar fi bine să scriu un articol separat). Dar totul s-a terminat cu bine, pentru că Premiul Special i-a fost acordat de juriu prin Marian Truță, lui Dănuț Ungureanu, „pentru contribuția excepțională” adusă de acesta fantasticii românești, prin cărțile sale nominalizate la Roman SF, Roman Fantastic și Volum de Non-Ficțiune, dar care, așa cum a spus cealaltă jumătate a autorului Vegetal-ului, au fost „ratate” la decernare… Hâtru, dacă nu spiritual, bine-dispus, dacă nu vesel, Dănuț Ungureanu a încheiat o seară COLIN așa cum ne-am dorit-o.

          Organizatorul/Moderator nu a mai avut de făcut decât să cheme paharele de vin spumos, pentru toți cei aflați în Sala Darclée de la World Trade Center București. Excelentele fotografii ale lui Ionuț Bănuță vă vor oferi mai mult asupra atmosferei desfășurării ediției a VII-a a Premiilor COLIN.

          În 2020, pentru cărțile cu autori români apărute în 2017, 2018 și 2019, Premiile COLIN vor avea ediția a VIII-a. Este posibil ca numărul de categorii să se îmbogățească prin cea de Traducător/Traducere și cea de Volum pentru copii/adolescenți, pentru că Vladimir Colin, spre a cărui amintire se face COLIN-ul, a fost și traducător, și autor pentru copii…

          La bună vedere, citiți fantastică românească!