GSF85 banner-650

          Iată că, după o perioadă în care dispăruseră din peisaj, revistele SFFH tipărite au revenit. Desigur, Helionul timișorean și-a păstrat cele trei numere duble anuale cu care ne-a obișnuit, dar acolo este vorba despre o situație aparte – publicația adună între paginile ei materiale deja apărute în ediția online și, în plus, nu se comercializează.

          Cu ocazia RomCon-ului din 2017, o revistă care a însoțit SF-ul românesc de-a lungul anilor, cu multe sincope, a ieșit din nou în lume. Este vorba despre o altă publicație de pe malul Begăi, de data aceasta a celor de la H. G. Wells, și anume Paradox. Îi spun „Bine ai revenit!” și sper să capete o periodicitate a aparițiilor și să se poată procura mai ușor decât pe sub mână.

          Același eveniment a consimțit nașterea unei noi reviste tipărite, intitulată Zin, promovată cu foarte mult zel de Lucian Cristian Oancea. Asupra primului ei număr îmi voi opri atenția în articolul de față.

ZIN-1

          Aș începe cu ilustrația copertei, realizată de Emilian Enache. Mi-a plăcut, cromatica ei părându-mi-se potrivită pentru atragerea cititorilor.

          Revista include informații despre o serie de festivaluri de la noi sau de afară, interviuri și proză. Aceasta este cuprinsă în secțiunea de mijloc, iar trei dintre povestiri sunt semnate de Marius Bucur. Autorul a constituit o surpriză plăcută pentru mine. Vișinul lui Costel mi-a amintit de filmul Forrest Gump și de romanul Străin într-o lume străină al lui Hainlein, dar autorul are mai multe de spus decât să realizeze o „aducere la zi” a unor idei atractive. Un text frumos, proaspăt și cu o doză de umor cald. Subiectul din Primul contact e ușor de intuit, iar autorul reușește să stârnească hohote de râs, dar și să realizeze o radiografie dură a societății actuale, în care orice lucru are valoare atâta vreme cât poate fi exploatat. Registrul se modifică în O problemă energetică, virând spre umorul pur și comicul de situație, cu soluții tehnice menite să smulgă un zâmbet de pe buzele cititorului.

          Tautologie de Victor Drăghicescu și Anticontact de George Bragadireanu completează secțiunea de proze a revistei. Dacă prima oferă o poveste interesantă ca idee și mod realizare – un fel de science fantasy – cea de-a doua mi-a stârnit sentimente amestecate. Am intuit destul de repede care e miza societății viitorului ce orbitează în jurul ideii de anti-contact între membrii săi, dar morala din finalul textului m-a pus pe gânduri, ridicând semnificativ ștacheta.

          Mi-au plăcut cele două interviuri – unul cu Maria Coman, mereu la subiect, spunând lucrurilor pe nume, celălalt cu Adrian Bănuță, rememorând cu nostalgie istoria singurei reviste săptămânale din istoria mondială a SF-ului, Jurnalul SF. Am apreciat ideea de a insera o parte științifică (semnată de Cristian Presură), una de omagiere a unui artist plastic român (Valentin Ionescu) și una de prezentare a filmului SF românesc (făcută de Cristina Ghidoveanu), așa, aproape inexistent cum e el. În final, n-am putut să nu mă amuz copios de ingeniozitatea Poștalionului redacției. Cine l-a gândit merită toată aprecierea!

          Per total, mi s-a părut că revista Zin este una bine gândită, de calitate. În ce măsură în ziua de astăzi mai există piață pentru asemenea publicații, vom vedea în perioada care urmează. Deocamdată, a apărut și numărul al doilea – cu mai multe pagini – iar cel de-al treilea n-a ieșit la Final Frontier, așa cum era vorba. Una caldă, una rece… În ceea ce mă privește, urez succes revistei.