GSF48 banner v21-650

SSURSSA          Dacă mergem după principiul „ambalajul, de cele mai multe ori, face totul” putem spune că romanul de față punctează maxim la acest capitol. Nu că s-ar găsi ceva deficiențe în conținut. Coincidență sau nu, acronimul URSSA m-a făcut la fel de curios ca și titlul romanului „Omul din castelul înalt” de Philip K. Dick și-aș fi putut să jur că acțiunea bate în același sens. Ei bine, lucrurile stau puțin… altfel.

          Nu vorbim despre o istorie alternativă, ci despre o încercare fictivă (oare?) a URSS-ului de a cuceri lumea, învingând astfel Inamicul Principal, amerikanski, după cum subliniază și autorul.

          Un aspect important, care uneori este lucrat în grabă, în cazul de față este tratat cu seriozitate maximă. Vorbim despre excelenta grafică a copertelor, culoarea și designul ce s-ar traduce drept succes pe pâine. Te atrag ca pe un pește momeala vie. Privindu-le (copertele) nu-mi vin în minte decât hărțile tactice ale generalilor ruși și truda lor necontenită de-a pune la cale planul suprem de subjugare a lumii.

           De ce țin să subliniez detaliile grafice când, în fapt, un roman se judecă după conținut? Răspunsul meu vine ca o lamă cu două tăișuri: pentru că iubesc arta grafică și pentru că, fie că vă vine să credeți sau nu, o copertă bună are rol hipnotizator. Atrage cititorul spre raft, îl face să se întrebe ce ascunde ea și, dacă nu asta, atunci ce și-ar putea dori un autor mai mult?

           N-ar fi prima, dar nici ultima carte aleasă după principiul ăsta și, când descoperi numele unui autor cu multe scrieri în palmares, nu te poți îndoi că nu ai dat peste un roman demn de toată atenția. Doar ca să vă faceți o idee cum se pregătește un adevărat profesionist în ale scrisului, mergeți pe blogul personal al autorului și-o să descoperiți scurte istorisiri din timpul lucrului pentru URSSA. Cum și-a pierdut ore întregi, pe întuneric, holbându-se la un sonar fictiv în monitorul calculatorului, cu piuitul acela în cap, doar ca să-și poată face o idee cum ar fi viața pe un submarin.

           În altă ordine de idei, autorul promite și chiar se ține de cuvânt, oferind pasionaților un mix de spionaj și contraspionaj, cu un ademenitor iz de soft-sf. Avem agenți ai grupărilor secrete KGB, GPU, NKVD, CIA, NSA, FBI sau Mossad, toți angajați într-o cursă nebună pentru victorie, la care adăugați precogniți, urmăriri cu tancuri, elicoptere sau submarine și, nu în ultimul rând, cireașa de pe tort…

            Ei bine, n-am să v-o divulg, pentru că vreau să vă las plăcerea s-o descoperiți citind Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ale Americii, un roman de excepție, care dovedește limpede că avem autori valoroși, la fel de buni ca cei intens promovați la nivel mondial din sfera anglo-saxonă și americană.          

          Nu am să insist asupra firului narativ pentru că am fost dintotdeauna în uniune cu autorul, general vorbind, considerând că detaliile oferite pe coperte sunt mai mult decât suficiente pentru a stârni interesul cititorului. Nu poți să-i scoți inima la vedere. Cum ar fi fost dacă Hannibal ar fi primit-o pe-un platou, de-a gata, fără să trudească el printre cărnuri până să o descopere? O lipsă totală de plăcere, bănuiesc.

           O comparație cam dură, căci romanul nu este nici pe departe sângeros. Personajele sunt bine conturate, acțiunea curge lin, lipsită de umpluturi fără sens, iar raționamentul cititorului este pus la încercare cu fiecare capitol când, pe nepusă masă, autorul îi servește o nouă felie din tort.

            La final, n-am să vă îndemn să faceți altceva decât să mergeți în librării, în biblioteci, acolo unde considerați de cuviință, și să întrebați de această carte. N-o să regretați timpul petrecut citind-o, pentru că timpul cititorului, cât și al meu, este extrem prețios, prin urmare, nu aș fi avut îndrăzneala să vă recomand un roman lipsit de savoare.