GSF71 banner01-650

          Există cărți pe care le citești și care, deși îți plac în timpul lecturii, te părăsesc aproape imediat ce le-ai închis, există cărți din care, o vreme, unele pasaje te mai vizitează când și când, și există, în fine, cărți care rămân cu tine, agățate parcă de o bucățică din conștiința ta, să facă parte din tine. Pentru mine, „Testamentul de ciocolată”, cartea lui Marian Coman, a făcut parte din ultima categorie. Probabil că termenul de roman modular ar fi cel mai potrivit acest volum pe care am reușit să-l termin într-un timp record pentru mine – două ore și jumătate, cu câteva pauze scurte – și asta tocmai datorită modului foarte subtil în care poveștile, felul lor de a curge una în alta și puzzle-ul pe care, încet, foarte încet, îl construiesc au reușit să mă țină captiv.

Testamentul de ciocolata          Deși evoluează pe terenul fantasticului urban, cu accente horror, textele sunt profund ancorate în realitatea românească, pe care o baleiază din perioada comunistă și până-n zilele noastre. Jonglând astfel, cititorul se simte, în același timp, conectat și evadat. Simți că te afli într-o altă lume, dar e o lume pe care o cunoști, e tot lumea ta, doar că într-o altă versiune, mai largă. Cotidianul se desfășoară de jur împrejur, însă printr-o perspectivă deformată, elementele fantastice nu sunt în dezacord cu evenimentele concrete, nu creează dezechilibre ci doar plăsmuiesc noi realități, mai profunde, ascunse în spatele celei aparente. Povestirile pot funcționa foarte bine și individual, fiecare având propria idee suficient de viguroasă și propria întorsătură de final, însă, deși valoarea literară a fiecăreia dintre ele este incontestabilă, ansamblul oferă încă și mai mult.

          Odată cu personajele evoluează și cadrul, găsim România în toate stadiile, de la era comunistă târzie, cu toate restricțiile specifice, trecând prin perioada de tranziție, cea fără reguli, și poposind, mai spre final, într-o Românie incertă, în prezentul celor tăcuți, în care toate ițele, aparent dezlânate, se înfășoară, iar povestea poveștilor capătă noi înțelesuri.TC1_

          Despre stil nu știu ce să spun, mi s-a părut desăvârșit, un echilibru perfect între utilitate și estetică, o demonstrație de forță scriitoricească, un exemplu de „așa da!”, din toate punctele de vedere. În niciun moment cititorul nu întâmpină vreo dificultate în demersul lecturii, frazele curg muzical, aportul fiecăreia părând atent măsurat pentru a obține efectul maxim atât în transmiterea informației cât și în dozarea sentimentelor pe care, cu o subtilitate surprinzătoare, Marian Coman le sădește în cei care-i parcurg rândurile.

          Nu vreau să vorbesc despre acțiunea în sine, prefer să vă las să o descoperiți singuri, să urmăriți evoluția celei mai frumoase femei din lume, să trăiți alături de ea căutarea testamentului de ciocolată pe care doar cei însemnați îl au. Vă las pe voi să descoperiți bărbații din viața ei și crimele lor. Vă las pe voi să găsiți înțelesurile întâmplărilor pe care ea însăși nu le pricepe și care o modelează. Vă las pe voi să citiți și să-i descoperiți pe cei tăcuți. Veți întâlni în drumul vostru tot felul de oameni și tot felul de întâmplări, veți avea parte de trăiri profunde și de revelații, veți descoperi lumea scrisă pe pagini de ciocolată.

          Iar eu mă voi limita doar la a vă recomanda o carte remarcabilă, o bornă kilometrică pe care, orice drum ai încerca să trasezi în literatura română contemporană, e imposibil să nu o întâlnești.