Prin tradiție, editorialul lunii ianuarie ar trebui să fie cel în care facem retrospective, bilanțuri și alte socoteli, având ca bază de calcul anul care tocmai s-a încheiat. Deși tentația e mare, nu voi respecta această tradiție și de data aceasta. Pentru simplul fapt că mi se pare cumva ridicol să ne tot socotim și numărăm, doar pentru a ajunge la aceleași numere, la aceleași concluzii și a identifica aceleași probleme. Au existat anul trecut câteva evenimente foarte plăcute în lumea SF-ului, am asistat la o multitudine de apariții editoriale și la un val de debuturi destul de consistent, nu e cazul să le enumerăm, știm care sunt, iar aceste lucruri ne îndreptățesc să credem și să sperăm la un an mai bun. Nu mai dezvolt subiectul.
Aș vrea în schimb să vorbesc puțin despre o temă tangentă cu SF-ul, și anume cea a teoriilor conspiraționiste, iar dintre acestea o voi alege pe cea fascinantă a gratuității energiei care ar deriva din aplicarea unor invenții (fie că e vorba de cele ale lui Tesla sau ale unor iluștri savanți români aflați într-o nemeritată obscuritate) pe care un soi de guvern din umbră al planetei le-ar împiedica să fie exploatate pe larg.
Nu contest faptul că bunăstarea globală este strâns legată de abundența energetică, dimpotrivă, o găsesc o chestiune cât se poate de logică, însă a spune că această abundență e acum posibilă prin mijloace aflate la îndemâna oricui, dar ea e împiedicată de către liderii lumii, mi se pare o mare bazaconie. Și poate că subiectul nu mi s-ar fi părut demn de interes dacă nu s-ar fi sprijinit pe o oarecare cantitate de adevăr, pe care însă îl denaturează cu abilitate.
Să luam bunăoară teoria conform căreia ilustrul om de știință Nikola Tesla ar fi inventat un dispozitiv care extrage energie din radiația cosmică, iar utilizarea acestui dispozitiv ar genera energie gratuită. Nu am nicio îndoială că o asemenea instalație există și poate funcționa, sunt chiar convins că o face, însă ar însemna folosirea pe scară largă a unei asemenea tehnologii sfârșitul facturii la electricitate? Ei bine, nu. Și pentru a ne da seama de ce nu, ajunge să ne gândim la faptul că banalul vânt este un producător de energie, exploatat pe scară largă. Ca să nu mai vorbim despre apele curgătoare, despre radiația solară și așa mai departe. Există deja în exploatare o gamă vastă de convertoare de „energii regenerabile”, cum sunt aceste surse virtual inepuizabile de energie, în electricitate. Avem deci energie electrică gratis? Mă tem că nu. De ce? Păi, pentru că aceste aparate în sine sunt scumpe și complicate, iar energia trebuie transportată din punctul de producere în cel de consum, iar acest fapt implică alte costuri (de implementare a rețelei de transport, de întreținere și mentenanță, etc). Pentru că, existând în lumea reală, lucrurile au tendința păcătoasă de a se strica. Ori poate are cineva impresia că circuitele lui Tesla sunt nesupuse trecerii vremii? Sau că vor produce energie oriunde, în orice cantitate, fără a fi nevoie de transport? Sau că cineva le va construi și le va da gratis tuturor celor care le vor dori? În definitiv, de ce nu avem fiecare o turbină eoliană proprie, câteva panouri fotovoltaice, o microhidrocentrală…? Sau, dacă ele tot există undeva, de ce nu ajunge energia produsă de ele gratuit, tot gratuit și la noi, consumatorii?
De îndată ce ne dăm seama de constrângerile lumii non-ideale, conceptul de energie gratis devine el însuși o himeră. Desigur, cu implementarea de noi și noi soluții de producere a energie electrice, aceasta va deveni din ce în ce mai ieftină, însă acesta este un proces îndelungat și lent, nicidecum o explozie ce abia așteaptă să se producă și pe care doar răutatea unor conducători din umbră o împiedică.
Nu, regulile cele mai elementare ale societății capitaliste interzic obținerea energiei gratis. Gratis poți avea doar ceea ce poți produce tu însuți. Dacă ai nevoie și de munca altuia pentru a avea ceva, pe acela trebuie să-l plătești. E atât de simplu. Indiferent ce tehnologie folosește acela, sau dacă vorbim despre o corporație multinațională sau despre o persoană care lucrează pe bază de contract. Pentru că energie care să curgă liberă spre consumatori, fără intervenția și eforturile oamenilor care, la rândul lor, au nevoi care trebuie satisfăcute, nu există acum și nu va exista niciodată. Nu atâta vreme cât societatea umană se bazează pe schimbul muncii contra banilor. Nu e nevoie de o conspirație globală pentru a întări această lege. Natura umană e suficientă.
Poate că atunci când omul își va găsi altă modalitate de recompensare pentru munca depusă, una care să funcționeze motivațional la fel de bine ca banul, când vei merge pe stradă împărțind pâine oamenilor și te vei bucura doar de mulțumirile lor, poate atunci cineva se va ocupa ca tu să ai energie doar de dragul mulțumirii tale. Dar acesta mă tem că e un scenariu de domeniul SF-ului, al acelui gen de SF pe care-l numim „utopie”.
10 comments
Tavi says:
ian. 5, 2017
Punctul de RE-START reincarcat.
Intr-adevar ai dreptate in ce sustii in editorial Alex, doar ca mi se pare ca e de mintea cocosului. Dar, cum intr-un episod din „Lumea lui Gaita”, nu toti conlocuitorii stiu ca omul este o persoana bipeda, nu este de mirare ca anomalii si grozavii din ce in ce mai mari apar. Ca si cu alegerile de altfel, cu ce a votat poporul. Dar acesta este un alt subiect.
Alexandru Lamba says:
ian. 5, 2017
Hahaha, nu in editorial la Gazeta. Chiar cu politica nu incurc literatura SF.
Tavi says:
ian. 5, 2017
Travel to infinity adventure, RE-start. Asta inseamna pentru mine a citi SF.
mircea barbuceanu says:
ian. 5, 2017
La multi ani, tuturor!
Felicitari repetate pentru editoriale. Atat pentru temele abordate, cat si pentru argumentatie.
Referitor la cel de inceput de an, imi permit o mica nuantare. In mod sigur exista tehnologii mult avansate de obtinere eficienta a diferitelor forme de energie. Dar deocamdata sunt tinute „la sertar”. Totul cu motivatie pur economica (extragerea profitului maximum din tehnologiile deja lansate pe piata) si, evident, militara.
De ce sunt atat de sigur!? Citeam deunazi declaratiile oficiale ale staff-ului Philips cu privire la faptul ca acest concern detinea tehnologia CD-ului si chiar a DVD-ului inca din anii ’70. Noi in anii ’90 inca mai perforam cartele, iar primele diskete aveau dimensiuni comparabile cu discurile de vinil (Electrecord)…
Tavi says:
ian. 6, 2017
„Pe cai aspre, pana la stele.” Cornel Robu
Florin Giurca says:
ian. 6, 2017
Și asta cu energia gratuită e un subiect fierbinte pentru conspiraționiști, dar mai ales invențiile care amenință supremația motorului cu ardere internă. Corporațiile petroliere și companiile constructoare de mașini, General Motors, Toyota, Volkswagen și toți rechinii și oculta sunt împotriva automobilului electric, motorul cu apă rece este împiedicat să participe la expoziții, iar inventatorii de motoare perpetuum-mobile sunt persecutați și acum, după atâția ani de la căderea comunismului și li se taie fondurile.
Mihai says:
ian. 8, 2017
Nu inteleg subiectul. Ce rost au aceste discutii sterile? Crede cineva ca se poate schimba cumva sistemul ocult care conduce si guverneaza lumea, prin intelegerea secventiala a problemelor? Sau evidentierea acestor probleme care nu imi par a avea vreo rezolvare? Editorialul e ok, dar devierea inspre conspirationisti, nu cred ca ajuta…Asta-i lumea…
Dieu ou rien.
Mihail Toma says:
ian. 9, 2017
Salturile spectaculoase nu prea sunt apanajul istoriei. Cu câteva mici excepții schimbările s-au făcut în pași mici. Deocamdată, energia obținută pe cale chimică este cea mai adaptată nevoilor și mentalităților omului actual. Este suficient de sigură, cu un randament mulțumitor, relativ ieftină și, mai ales, produce plusvaloarea indispensabilă sistemului capitalist pentru a supraviețui. O energie gratuită și mai ales individualizată duce rapid la anarhie-dușmanul de moarte al actualului, majoritar, sistem de valori.
Trebuie să așteptăm, acumulările cantitative care să ducă la schimbarea calitativă.
Acestea vor veni pe trendul globalizării și al energiei mult mai ieftine dar tot centralizată produsă de fuziunea nucleară care este, deja, efectiv funcțională mai având doar nevoie de lumină verde la semaforul politic.
Într-un viitor îndepărtat… cine știe… poate vom purta pe deget un inel cu un minisoare ținut captiv și care ne va oferi suficientă energie pentru a face orice poftim.
Ben Ami says:
ian. 10, 2017
eu traiesc – din cand in cand – in asa-zisul SF de care amintesti.
se aranjeaza planetele, iese la zar, se incordeaza cateva persoane… si putem trai cateva momente temporale… asa cum se cuvine!
banii nu-s un motiv real. daca nu mai vrem sa fim cretini nu mai suntem si asta e, suspendam realitatea cand dorim!
alexandru lamba says:
ian. 10, 2017
Like! 🙂 Dar ce spui funcționează doar o perioadă scurtă de vreme, mă tem. Cel mult episodic.