GSF82 banner-650

         

          Am așteptat cel de-al doilea volum al seriei, nerăbdătoare să aflu ce se mai întâmpla prin Timișoara văzută, dar mai ales prin cea nevăzută. “Labirintul” poate fi un volum de sine-stătător, flashbackurile detectivului Alex oferind suficiente informații astfel încât povestea să curgă frumos, unitar, personajele să se deconspire și să se prezinte în întreaga lor splendoare.

          Însoțit de credinciosul Qiqirn, câinele Iadului, Alex se trezește în mijlocul unui conflict: nu se mai simte bine primit în Crâșma Satirilor, e urmărit prin oraș de niște entități necunoscute, iar casa îi e bântuită de o silfidă. Și toate acestea, de la un mesaj primit pe e-mail. O anume Mazikeen îl atrage pe holurile primăriei, promițând niște dezvăluiri senzaționale, dar și cerându-i ajutor.

tenebre-labirintul-daniel-timariu          De aici încolo e cam greu să vorbim despre carte fără să stricăm surpriza pregătită de autor. Ideea e că Alex și Qiqirn se întâlnesc din nou cu vârcolacii lui Farkaș, strigoii lui Zurazis și zânele din pădure. Mai apar, însă, silfidele, îngerii și demonii lui Solomon, dar și Știmele Casei. Satirul Otis alege să stea deoparte, dând impresia că se dezice de acțiunile detectivului. Înțelepciunea îl sfătuiește, însă, să lase lucrurile să curgă, să observe și să cugete pentru atingerea țelului final.

          E o poveste scrisă cu drag de Timișoara, unde casele au spirite protectoare, rondurile de flori au nevoie de energia zânelor pentru a încânta ochii localnicilor, oamenii comunică fără să știe cu Știmele și pot trece în tabăra lor. Avem parte de dezvăluiri despre canalele de sub oraș, ce mistere se pot ascunde acolo și cine are acces la portaluri către alte lumi.

          Ființelor mitologice cu care deja ne întâlniserăm li se alătură îngerii creați din lut de înțeleptul Solomon, pentru a-și proteja bogățiile. Interacțiunea lor cu cei din Lumea Tenebrelor poate isca războaie sau alianțe. Toate acestea, pentru liniștea locuitorilor unui oraș străin de luptele din adâncuri.

          S-ar putea spună că în acest volum Daniel a mai luat piciorul de pe accelerație. Impresia mea a fost că asta s-a întâmplat pentru a-i da lui Alex, detectivul celor două lumi, răgazul de a-și prezenta minunata poveste de dragoste pe care în “Cazul Laura” o puteam doar bănui. Frații Weissmuller, cercetători și oarecum vindecători, au și ei ceva de spus pentru mersul acestei povești.

          În rest… același ritm susținut, același umor fermecător, autoironie ținută bine în frâu. Onomastica personajelor implicate în scenele de acțiune desăvârșește atmosfera de legendă urbană. Dacă în primul volum am fost de-a dreptul fermecată de numele vrăjitoarelor care, în mare parte erau românești, acum nu m-am mirat deloc că Penbels Fastfuel, fiica de goblin, se logodește cu Wiink Megafuel.

          Salut decizia autorului de a se apleca, alături de scriitura SF sau polițistă, și spre cea fantastică. Nu numai personajele purtătoare de legende sunt foarte bine documentate, ci și modul în care acestea au influențat, la un moment dat, teritoriul din Vestul țării. Maniera în care aleg să intre în scenă e în totală concordanță cu tot ce știam sau abia aflăm despre ele. Noi, ca simpli cititori, nu avem decât de câștigat dintr-o asemenea inițiativă. “Tenebrele” sunt un șirag de pietre prețioase. Avem primele două nestemate, le așteptăm cu interes pe celelalte, oricâte cazuri va decide Alex că merită investigate, și Daniel că merită povestite.