GSF47 banner 01-650

          Iată-mă, tam-nisam, scriind primul editorial din calitatea de redactor șef, calitate pe care, trebuie să recunosc, nu mi-am dorit-o niciodată. Mai ales că am preluat-o de la Alexandru Ioan Despina, un om care știe la fel de bine ca mine că este mult mai potrivit pentru ea. Atunci de ce, v-ați putea întreba, a renunțat la ea în favoarea mea? De obicei, când o revistă își schimbă redactorul șef, acest lucru se întâmplă deoarece fostul deținător alege să iasă din redacție, ceea ce, vă asigur, nu este cazul. Alex Despina nu doar că nu părăsește colectivul Gazetei SF, ci, mai mult, rămâne să facă aceeași treabă pe care o făcuse și până acum, la fel ca și mine de altfel. Ce rost avea, în aceste condiții, să facem această rocadă? Dorim să transformăm Gazeta într-o întreprindere comunistă în care cel mai incompetent – dar cu origine sănătoasă – trebuia să fie șef?

          M-am întrebat și eu aceste lucruri, iar singurul răspuns care-mi vine – în lipsa unei origini sănătoase în ceea ce mă privește – este modestia fostului redactor șef. Aceasta și un spirit de fairplay exagerat, conform rațiunii căruia, dacă am semnat ceva mai multe articole în ultimele numere, trebuie să am întâietatea. Nu comentez mai mult. De fapt, singurul motiv pentru care am sacrificat acest editorial pe altarul lamentației este dorința de a clarifica cu abundență faptul că Alex Despina nu părăsește colectivul, că prozele și celelalte materiale care vor sosi pe adresa redacției de acum înainte vor avea parte de aceeași privire profundă și severă ca și până acum, că textele sale nu vor dispărea din peisaj. Într-un cuvânt, că Gazeta SF nu are absolut nimic de pierdut din această rocadă, fiind vorba doar de o schimbare pur formală. În concluzie, rămânem cum ne știți.

          Bun, destul despre noi, haideți să vorbim despre voi, autorii și cititorii noștri!

          Numindu-se „Fanzin”, Gazeta SF are mare nevoie de contribuțiile voastre pentru a putea merge mai departe. A crede că o putem perpetua doar prin puterile redacției ar însemna a ne îmbăta cu apă rece. Suntem – chiar dacă nu într-o proporție covârșitoare – dependenți de materialele din fandom, fără acestea însăși menirea revistei căzând sub semnul întrebării. Deci nu pot decât să vă invit pe voi, cei care citiți, cei care scrieți, să o faceți în continuare. Este nevoie de unitate, este nevoie de sprijin reciproc. De aceea vă rog să continuați să ne trimiteți povestiri, dar vă propun să nu vă rezumați doar la acestea. Sigur, publicarea unei recenzii nu oferă autorului aceeași satisfacție precum cea a unei proze, dar nici cerințele nu sunt similare. Iar scriind o recenzie, mai ales dacă e vorba despre o carte românească de gen, înseamnă un mare serviciu adus autorului ei. Și, de ce nu? comunității, care ia cunoștință astfel de existența unei cărți probabil agreabile. Ca să nu mai vorbim de impactul pozitiv pe care-l poate avea un eseu bine scris, o bandă desenată cu schepsis sau o cronică de film. Posibilități sunt multe, disponibilitate să fie!

          Vă așteptăm, așadar, în aceeași formație, să ne impresionăm unii pe alții!