GSF61-banner1-650

          Unul dintre multele lucruri care le sunt reproșate editurilor de pe la noi este acela că, deși publică primul volum din câte o serie de cărți, arareori o continuă. Este, evident, frustrant pentru un cititor pasionat să aștepte o continuare despre care știe sigur că a apărut (deoarece cartea în engleză e disponibilă de ceva vreme pe Amazon) a unei cărți de unul dintre autorii săi preferați, iar aceasta să nu mai apară. Desigur, motive există pentru acest fapt, nu despre ele vreau să vorbim acum, ci despre trei cărți de referință în SF ale căror continuări sunt, mai nou, disponibile pe piața românească. Acestea sunt: „Foc în Adânc” de Vernor Vinge, „Războiul bătrânilor” de John Scalzi și „Hoțul Cuantic” de Hannu Rajaniemi.

          Să le luăm în ordine:

          Când vine vorba despre imaginație în SF, una dintre cele mai mari revelații (dacă nu cea mai mare) am avut-o citind „Foc în Adânc”, romanul monumental al lui Vernor Vinge. Nu de puține ori, în vreme ce parcurgeam sutele de pagini ale volumului, m-am întrebat de ce face autorul o asemenea risipă de idei într-o singură operă? Nu mă înțelegeți greșit, contextul funcționează perfect, în nici un punct cititorul nu are impresia că se află în fața unei liste fantasmagorice de idei fără noimă, însă, după părerea mea, fiecare dintre conceptele: „legi diferite ale fizicii relativiste în funcție de poziția în galaxie”, „conștiință colectivă construită din personalități individuale” sau „reacția societății medievale în fața unei infuzii bruște de tehnologie militară” putea susține foarte bine un roman SF de una singură. De ce a preferat Vernor Vinge să le pună pe toate deodată în aceeași carte? Lângă alte, multe, foarte multe, idei? Tocmai pentru a realiza ceva monumental.

          Așa stând lucrurile, abia aștept să văd cu ce mă va surprinde volumul „Copiii cerului”, a cărui acțiune o continuă pe cea din „Foc în adânc”, după zece ani. Judecând după dimensiunile foarte generoase, va fi un regal de idei și concepte SF.

          O lectură foarte plăcută a constituit pentru mine și „Războiul bătrânilor” de John Scalzi. Structura, acțiunea și modul de a povesti la persoana I s-au potrivit perfect cu abordarea umoristică, povestea de război intergalactic suprapusă pe visul tinereții regăsite curgând pagină după pagină în cel mai natural mod posibil. Fără doar și poate, la frumusețea primului volum a contribuit din plin limbajul comic foarte bine pus în valoare de traducător (Marian Truță), fără de care acest roman și-ar fi pierdut mult din farmec.

          A doua parte a poveștii, din volumul „Brigăzile fantomă”, mă aștept să continue pe aceeași linie, eventual ridicând miza.

          Despre Hoțul Cuantic al lui Hannu Rajaniemi am mai scris (aici), nu e cazul să o lungesc prea mult acum. Povestea lui Jean le Flambeur, hoțul amnezic al lumii marțiene futuriste, postumane, steampunk / cyberpunk, în care planul realității se întrepătrunde cu cel al lumii virtuale cibernetice în interiorul și-n exteriorul omului modificat continuă în „Prințul fractal”. Cum în primul volum am avut parte de o înlănțuire de explicații și de concepte la granița dintre știință și speculație, o continuare nu poate fi decât binevenită.

          De un singur lucru mă tem: În „Hoțul cuantic”, abundența de cuvinte inventate și alternarea planurilor poveștii și a perspectivei (de la persoana I la persoana a III-a) a îngreunat lectura, iar de la noul volum nu mă aștept la altceva. Totuși, minuțiozitatea cu care Hannu Rajaniemi îți zugrăvește lumile și complexitatea conflictelor vor face, sunt convins, și din al doilea volum al seriei, la fel ca și din primul, un roman de referință.