GSF77 banner-650

preacher          Preacher (2016-) a ajuns la al doilea sezon. În primul am putut urmări eforturile lui Jesse Custer (Dominic Cooper – prezent în multe filme de acțiune cu supereroi, dar poate cel mai bine ca Howard Stark din Captain America: The First Avenger și serialul Agent Carter, unde face un rol excelent!) de a salva biserica moștenită de la tatăl său, respectiv de a se îndepărta de trecutul tumultos. Eșuează în ambele tentative. Reușește totuși să reînnoade prietenia cu Tulip O’Hare (Ruth Negga – Raina din Agents of S.H.I.E.L.D., Lady Taria din Warcraft, nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din drama Loving) și să-și facă prieten un individ ciudat, vampir, pe nume Cassidy (Joseph Gilgun) – nu, nu e român, e irlandez. Preotul, datorită unei serii neobișnuite de întâmplări, care implică inclusiv doi îngeri absolut demențiali ca personaje, ajunge să fie posedat de o forță magică, greu de stăpânit, numită Genesis.

Al doilea sezon îi prinde pe cei trei eroi, preotul, iubita lui și vampirul, în căutarea lui Dumnezeu. Despre care ni se va tot spune că lipsește, fiind văzut în cluburile de jazz. Vor ajunge în New Orleans, având pe urmele lor un ucigaș profesionist (tocmit de unul dintre îngeri) Sfântul Ucigașilor, fost cowboy, venit direct din Iad, iar acolo vor da tot peste probleme. Episoadele sunt pigmentate cu povești scurte, populate cu personaje iconice. Firul roșu al acestor povești este căutarea unui bine de negăsit în viața reală, populată cu prea multe greșeli ce par de neiertat.

Serial foarte bun, horror uneori, cinic și ironic. Dacă nu vă plac scenele dure, cu mațe, sânge, bătăi, creieri zburați evitați-l.

castlevania          Castlevania (2017-) este un serial de animație pentru adulți, bazat pe jocul video Castlevania III: Dracula’s Curse lansat în 1989 de firma Konami din Japonia. Serialul a fost lansat în iulie 2017 pe Netflix. Acțiunea se petrece în 1476.

Castlevania urmărește aventurile lui Trevor Belmont ultimului descendent al unei glorioase familii din Valahia, renumită pentru lupta împotriva forțelor magice, reprezentate prin vampiri și alte entități mai mult sau mai puțin venite direct din Iad. Puterea militară a familiei Belmont atrage invidia Bisericii, care reușește să o distrugă, iar pe Trevor să-l excomunice. După aceste evenimente, explicate pe parcursul primelor episoade, începe acțiunea propriu-zisă a serialului, tot printr-un feedback, în trecutul maleficului Dracula. Un trecut care ne dezvăluia intriga întregului serial. Soția lui Dracula Lisa, o femeie din Lupu, vine la Prințul Întunericului pentru a învăța știința vindecării oamenilor. Din nefericire Biserica își bagă coadă și o acuză de vrăjitorie, arzând-o, așa cum era moda, pe rug. Vaietele ei îl aduc pe Dracula în pragul isteriei, acesta pornind să distrugă întreaga țărișoară, adică toată suflarea omenească din Valahia. Pentru asta aduce din Iad câteva legiuni de draci și le dă drumul printre oamenii. Aici e momentul în care Trevor Belmont, un boier scăpătat, bețivan și fără stimă de sine, intră tumultuos în scenă. Individul, împreună cu o Oratoare Magică și cu un vampir, formează un trio de legendă, ce purcede la salvarea Valahiei de draci și preoți corupți.

Mi-a plăcut. Are multe întorsături de situație, personaje bine conturate și o intrigă ușor de înțeles. Ce poate fi mai clar și mai odios totodată, decât răzbunarea fără limite a unui îndrăgostit? Ah, da: războiul.

salvation          Salvation (2017-). Un serial pe care eu îl văd mai bun decât majoritatea utilizatorilor de pe IMDB sau Rotten Tomatoes. Scenariul e simplu: un asteroid se apropie cu repeziciune de Pământ. În nici juma de an, praful și pulberea se va alege de draga noastră planetă și de măreața civilizație umană. Asta dacă nu se întâmplă ceva pozitiv, de exemplu: un satelit, care prin microgravitație să-i schimbe cursul sau (varianta de coșmar) o rachetă puternică și spațioasă pentru magica cifră 160 de oameni, așa numita Minimum Viable Population (MVP), numărul minim necesar pentru ca oamenii să scape de extincție. Bineînțeles că toate aceste teorii științifice, unele chiar și mai interesante (cum ar fi motorul electromagnetic EMP, cu P de la propulsion nu de la pulse), sunt explicate și discutate într-un mod artistic și ușor de înțeles.

Și astfel ajung la actori și regie. Actorii mi se pare foarte bine aleși, începând cu veteranii Jennifer Finnigan și Ian Anthony Dale și până la proaspeții, dar talentații: Erica Luttrell, Santiago Cabrera, respectiv Charlie Rowe și Jacqueline Byers. Episodic apar și alți actori Scenariu este unul cuminte, merge lin, fără salturi și ruperi de logică. Nu există explozii, dramatism ieftin sau apariții ieșite din comun. Aproape că poți crede că ceea ce vezi ar putea avea loc și în realitate. Dar, ceea ce poate fi un plus este în aceeași măsură și un minus. Micile drame de familie, comploturile de la serviciu ocupă mult spațiu, în defavoarea rezolvării problemei principale. Cea a iminenței ciocnirii cu un asteroid apocaliptic.

Recomand serialul dacă vreți să urmăriți un SF calm, cu un dramatism care se adresează mai degrabă intelectului decât cordului.