GSF86banner-650          

         

          2017, editura Tracus Arte, 232 pag., ISBN 978-606-664-887-5

         

          Spuneam despre precedentul volum al lui Liviu Surugiu, Acesta este trupul meu, că m-a pus într-o mare dilemă. Pe de o parte, este o carte bună, cu texte de calitate, o mostră perfectă a talentului autorului. Pe de altă parte, un cititor care a urmărit tot ce a publicat scriitorul s-ar simți dezamăgit să găsească acolo o povestire ce mai apăruse într-un volum cu o jumătate de an înainte, o alta ce fusese publicată în formă extinsă cu doi ani mai devreme și o a treia ce prezintă toate premisele pentru a fi dezvoltată ulterior la maximul potențialului său.

          E de înțeles că am fost curios să văd ce rețetă va folosi Liviu Surugiu în noul său volum de povestiri, Pulsar.

pulsar-liviu-surugiu          În textul care dă titlul cărții, autorul exploatează elemente reale pe care le îmbină într-o poveste frumoasă. Sonda Voyager 2, defunctul Carl Sagan, Ann Druyan – cea care i-a fost soție – și Neil deGrasse Tyson sunt aduși laolaltă într-un amestec menit să creeze un arc simbolic peste timp, arătându-ne cum tehnica poate, într-o anumită măsură, să învingă limitele vieții. O povestire „cuminte” raportat la ceea ce scrie de obicei Liviu, dar foarte frumos construită, echilibrată.

          Alegere este genul de text pe parcursul căruia aflăm cum s-a ajuns în situația de la începutul său. Esențial la tehnica aceasta este dozarea atentă a detaliilor dezvăluite, permițând ținerea în tensiune a cititorului astfel încât dezvăluirea misterului să aibă impactul dorit. Autorul se achită foarte bine de această sarcină, într-o povestire despre ultimele momente petrecute de omenire în sistemul nostru solar, înaintea saltului spre necunoscut.

          Piesa de rezistență a volumului o constituie U Phars In, o nuvelă în care Liviu Surugiu folosește armele pe care le stăpânește cel mai bine: reinterpretarea motivelor religioase în cheie inedită și iubirea ce poate uni pentru totdeauna două suflete. Acțiunea începe în negurile istoriei, la curtea lui Nabucodonosor. Încetul cu încetul, intră în scenă Grădinile Suspendate, Turnul Babilonului și Potopul, legate între ele cu multă măiestrie, cu acea explozie de imaginație cu care ne-a obișnuit autorul. Recunosc că episodul ibisului m-a impresionat, fiind de o frumusețe tulburătoare.

          Volumul se încheie cu un scenariu intitulat Dracones. De data aceasta, Liviu Surugiu încearcă să folosească filonul autohton, tratând tema simbolului de pe steagul dacic – cu cap de lup și coadă de șarpe. Demarată în vremea războaielor daco-romane, acțiune sare apoi în prezent, într-o aventură ce amintește de cele din Clubul Temerarilor. În afara ideii legate de dracones, în rest textul mi s-a părut destul de naiv, plin de clișee. N-am văzut rostul includerii unui scenariu într-un volum de povestiri, dar autorul nu e la prima întreprindere de acest gen. Personal, consider că diminuează valoarea cărții, dar sunt conștient că asta poate ține strict de gusturile mele, întrucât nu mă atrage deloc să citesc scenarii.

          Per total, Pulsar este un volum bun. Liviu Surugiu arată că s-a maturizat din punct de vedere scriitoricesc, dozând mult mai bine ideile deosebite cu un ritm mai așezat al acțiunii, în texte echilibrate, menite să țină cititorul în priză, dar fără să-l sufoce. Nu pot decât să-i urez să reușească să se afirme și acolo unde dorește cu ardoare să ajungă, adică pe piața anglo-saxonă.