Inaugurăm odată cu această ediţie a Gazetei SF rubrica destinată textelor trimise la redacţie, dar care din varii motive nu ajung să fie publicate în numărul curent.  Nu îi vom ignora nici pe cititorii care vin cu întrebări sau sugestii de îmbunătăţire. Pentru aceasta vă rugăm să folosiţi pagina de contact.

1. O idee generoasă, magia sărbătorilor de iarnă, e tema povestirii primite luna aceasta la redacţie, de la Victor Dragomir Nicuşor. I-am urmărit evoluţia de-a lungul ultimului an în care a făcut unele progrese evidente, care ne permit să sperăm.

Ideile de forţă, cu care jonglează în povestirile pe teme specifice space-opera, îi acoperă unele deficienţe de frazare, pulsul acţiunii şi fraza scurta aducând un plus semnificativ, care atrage cititorii.

Nu acelaşi lucru îl putem spune despre textul „Prăjituri pentru zâne”, în care metaforele sunt destul de des pline de stângăcii, iar frazele sensibil mai lungi susţin necesitatea exersării unui control mai bun. Aceasta se observă încă de la început textului, citat mai jos:

…Mult aşteptată de către cei „ atinşi ”de magia lunii decembrie, prima ninsoare îşi începuse simfonia, cu spaţii mari între fulgi, invitând la visare. Noile instalaţii electrice, întinse pe deasupra  străzilor principale, preluaseră bucuria apropierii sărbătorilor, prin simbolul care metamorfoza o seară obişnuită, într-o exaltare lăuntrică: lumina. Vântul  îşi oprise de ceva timp tonul alert, întreaga aşezare bucurându-se de binecuvântarea unei adevărate nopţi de iarnă…

Echivocul sublinierii verbului atinşi ne delimitează oarecum de magia mult dorită, reducând influenţele pozitive. Simfonia primei ninsori, deşi interesantă ca start de metaforă, e tulburată de măsurarea spaţiilor între fulgi, aceasta din urmă neavând de-a face cu muzicalitatea, ci mai mult cu tehnica şi concretul vieţii pragmatice, obţinând în final o a doua ieşire din cadru.  Instalaţiile electrice, foarte uşor de înlocuit cu jocuri de lumini, care într-adevăr ar putea prelua metaforic vorbind, bucuria sărbătorilor, se întind deasupra străzilor. Revenirea la o lume sonoră, deşi mai puţin melodică, o face vântul, care impune tăcerea prin oprirea tonului alert.

Mai departe, în text, întâlnim o bătaie discretă în geamul unui copil, la etajul 4. Frazarea „repetarea procedeului” referitoare la bătaia în geam este nepotrivită, scăpările de acest gen nefiind singulare.

Nu vom continua spre a inventaria alte erori mai mult sau mai puţin grave, fără aluzie la nenumăratele virgule care acoperă tot locul, deşi omogenitatea relativa a textului ne-ar fi permis. Ca recomandare, pentru îmbunătăţirea calităţii textului, putem sugera frazele scurte, evitarea metaforelor cu efect incert, eliminarea pe cât posibil a limbajului tehnic din textele despre magic şi fantastic şi revizuirea atentă a textului.

Producţiile realizate în grabă sunt destinate deseori grabnicei uitări.

Aşteptăm în continuare propuneri de texte spre publicare, dar, aşa cum aşteptăm ca autorii să evolueze, cititorii se aşteaptă ca şi Gazeta SF să facă paşi în acelaşi sens, spre satisfacţia şi bucuria tuturor.

 

2. Lui Dan (aspp@mail.com), care ne roagă să-l asistăm în procurarea unui volum Babel, de Vladimir  Colin, îi publicăm cererea, în speranţa că unul din cititori va putea să-l ajute.

 

Maximă inspiraţie şi pe data viitoare!

Redacţia