Lost in space (Pierduți în spațiu) este reinterpretarea Netflix a filmului omonim din 1998. Spre deosebire de film, în care accentul cade pe atmosfera sumbră și viitorul incert, serialul pune reflectoarele mai mult pe relațiile dintre membrii familiei Robinson, în special pe relația dintre juniorul familiei și o entitate robotică extraterestră. În și așa complicata stare de naufragiați, relațiile interfamiliare nesigure și bazate pe o stare conflictuală evidentă, complică și mai mult situația generală. Primul sezon ne dezvăluie pe rând evenimentele ce au dus la această stare de fapt și modul în care familia Robinson, alături de doi străini adoptați și restul naufragiaților, încearcă să supraviețuiască.
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, planeta noastră trece printre-o serie de schimbări climaterice, cu efect distructiv la nivel planetar. Se ia decizia de a găsi un nou cămin pentru oameni sau măcar pentru o parte din ei. Examenele, testele necesare pentru acest exod, sau colonizare, depinde cum se dorește a se privi problema, sunt extrem de dure, puțini oameni și chiar mai puține familii reușesc să se califice pentru un loc în marile arce lansate către noul cămin. Una dintre aceste familii este cea a Robinsonilor (un nume cât se poate de sugestiv), formată din două fete adolescente, Judy Robinson (Taylor Russell – Falling Skies) și Penny Robinson (Mina Sundwall – Maggie’s Plan, Freeheld), puștiul Maxwell Jenkins (Will Robinson – Sense8, Betrayal), mama (Molly Parker – House of Cards, Deadwood) și tatăl John Robinson (Toby Stephens – Black Sails, Die Another Day). Alături de aceștia foarte curând se vor alătura două personaje de colaratură, tehnicianul-contrabandist Don West (Ignacio Serricchio – Bones, The Wedding Ringer) și sociopata Dr. Smith (arker Posey – Café Society, Mascot, A Mighty Wind).
Spre deosebire de serialele ce rulează în această perioadă, cum ar fi Orville sau Star Trek: Dicovery, centrate pe călătorii spațiale și noi descoperiri, respectiv Expanse sau seria Aliens, în care partea întunecată predomină, mai ales atunci când este vorba de a descrie un prim contact, Pierduți în spațiu reușește să combine aventura pură, dată de prezența pe o planetă necunoscută, cu terminologia și evenimentele science-fiction. Exotismul locului, frumos prezentat prin plante, insecte și animale este combinat cu măreția cosmologică, prin descoperirea straniei dualități a stelei locale cu o gaură neagră. Dar, desigur, cel mai interesant moment este cel al întâlnirii dintre tânărul Will și Robotul.
Pierduți în spațiu reușește să ofere un spectacol complet, chiar dacă printre secvențele originale întrezărim părți din filme celebre. Contrabandistul Don West este un antierou din stirpea lui Han Solo, Mal Reynolds sau Star-Lord. Relația dintre Will și Robot pare inspirată de E.T. Extraterestrul și tot așa. Însă marea problemă a serialului vine din zona științifică. Temperaturi suficient de scăzute pentru a îngheța rapid apa pe adâncimi de zeci de metri, dar neresimțite ca atare de membrii familiei, gudron fierbinte din care cei doi soți ies pur și simplu miraculos și multe altele. Totuși, îndrăznesc să spun că aceste mici forțări ale bunăvoinței noastre sunt compensate de alte multe minunate situații excelente.
Un serial ce merită urmărit, indiferent dacă ești fan de filme SF sau nu. Pentru că oferă ore de divertisment plăcut, de aventuri pe aproape de neconceput, rezolvări științifici interesante, o întreagă lume exotică și multe caractere umane pe care fie le îndrăgești imediat, fie ajungi să le urăști cu patimă. Și, bineînțeles, nave spațiale, tehnologie inovativă, roboți și extratereștri.
2 comments
Mihail Toma says:
iun. 29, 2018
Să vedem, să vedem… 😉
Mihail Toma says:
iun. 30, 2018
Am încercat primul episod…
Neeee! Nu-i de mine. Copilăresc e mult spus.
Păcat de sângele vărsat!