GSF76  banner-650

Autor: Eugen Cadaru , Editura: Tritonic, Anul aparitiei: 2017, Nr. pagini: 170, ISBN: 9786067492156, Categorie: Schite, nuvele si povestiri.

 

                    Am aşteptat cu nerăbdare apariţia unui nou volum de Eugen Cadaru, după ce m-a încântat acum doi ani cu „A opta zi e în fiecare noapte”. De data aceasta, am deschis „Misterioasa scrisoare a domnului Tesla” plină de interes. Aşteptările nu mi-au fost deloc înșelate!

dltesla300x300          Acest volum de povestiri, în opinia mea, are cu totul alt ton decât precedentul. Dacă în „A opta zi” realismul magic urmează un fir narativ clasic (să-l numesc aşa – în sensul în care în acele povestiri există un deznodământ), în „Misterioasa scrisoare” autorul lasă mult mai multe la latitudinea interpretării cititorului. Eu aşa am perceput. Tonul povestirilor mi s-a părut mult mai introspectiv, chiar filosofic pe alocuri. Cu toate acestea, scriitura este extraordinar de bine ţinută în mână: deşi ar putea părea un paradox cu cele spuse mai sus, am terminat cartea în două seri. Despre „Irkud” (povestea ce deschide volumul) pot spune că m-a ţinut cu sufletul la gură şi n-am stins lumina până n-am aflat ce se întâmplă cu personajele şi cu ariciul! Referinţa la unul din elementele din basmele populare româneşti, de care chiar uitasem, mi-a făcut mare plăcere. Nu vă spun care este, pentru că merită s-o descoperiţi. „Irkud” este favorita mea din volum.

          Celelalte povestiri, al căror final poate părea uneori abrupt, m-au lăsat pe gânduri. Dileme morale, dar prezentate în modul caracteristic lui Eugen, în care speculativul se împleteşte atât de bine cu realitatea. În fiecare din aceste povestiri autorul şi-a dovedit iar talentul de a arunca mingii cu efect, de a întoarce mintea cititorului într-o direcţie neaşteptată; dar aici îl provoacă în plus, lăsând finalul (semi)deschis. Viaţa trăită în realitatea virtuală, oameni microscopici şi oameni giganţi (care sunt cei „adevăraţi”, cei printre care trăim zi de zi?), relativitatea timpului, sunt printre temele povestirilor.

          Iar „Misterioasa scrisoare a domnului Tesla”, cea care dă titlul volumului şi totodată îl încheie, atinge aparent doar în treacăt o temă extrem de dragă mie: acel plan superior al conştiinţei, unde sălăşluiesc toate ideile lumii. Când am folosit termenul de „filosofic” mai devreme, m-am referit mai ales la aceasta povestire scrisă în stil epistolar. Aşa cum în scrierile transgresive nu se întâmplă nimic, dar nu poţi lăsa cartea din mână, şi această scrisoare este atât de plină de idei încât eu mi-aş fi dorit să fi fost mai lungă. Stilul este complet diferit de celelalte povestiri nu numai ca ton; scriitura are o aromă arhaică ce îi măreşte savoarea, şi dezvăluie un autor cu multe valenţe.

          Singura dezamăgire pe care am avut-o a fost aceea că mi-aş fi dorit mai multe povestiri în volum – l-am terminat mult prea repede, şi mi-ar fi plăcut să mă însoţească mai multe seri. Trag speranţă însă că poate nu va trebui să aştept prea mult timp pentru unul nou.