Psiholog de profesie, membră a cenaclului Atitudini al Casei de Cultură I.L. Caragiale din Ploiești, Ema Petrescu a ales să îmbine cele două pasiuni ale sale, psihologia și literatura, publicând în decembrie 2018 volumul de povestiri Iubiri printre stele.

Nu aș încadra textul în categoria SF, întrucât nu sunt prezente suficiente teorii sau dispozitive legate de S-ul din sintagmă, însă există premise solide pentru tratarea textului de față ca unul fantastic; ba mai mult, din multitudinea de distopii apărute în ultima vreme, să se detașeze o utopie al cărei scop să fie tragerea unui semnal de alarmă referitor la situația și tendințele umanității la un moment dat.

Ideea generală este a contactului dintre pământeni și o civilizație extraterestră venită de pe planeta Amador. Întrucât locuitorii acesteia sunt asemănători oamenilor, e posibil ca cele două rase să aibă un strămoș comun și să se fi dezvoltat în mod diferit de-a lungul timpului. Totuși, nu ideea rădăcinilor comune pare a-i îndrepta pe amadorieni spre Terra, întrucât sunt menționate misiuni ale acestora pe alte planete, unele dintre ele chiar nelocuite.

Poate părea greu de asimilat imaginea unei societăți ideale, cu membri ce ating vârste de ordinul sutelor de ani, exercitând diverse profesii din pură pasiune, fără a fi recompensați, cu un sistem de educație bazat pe nevoile și înclinațiile elevilor. Nici problema resurselor de hrană și energie nu e una serioasă pe planeta înfrățită, întrucât locuitorii acesteia se încarcă cu energie prin contactul cu cristale, aceasta fiind singura modalitate de asigurare a necesarului zilnic de nutrienți.

Fiecare povestire tratează câte un tip de emoție, subliniind slăbiciunea pământenilor, precum și cauzele ce pot duce la scăderea calității traiului ori a speranței de viață.

E posibil ca, într-o zi, amadorienii să aterizeze printre noi și, cu iubire și răbdare, să ne schimbe atitudinea față de semeni, să ne învețe cum să luăm decizii înțelepte nebazate pe orgolii sau vise deșarte. Până atunci, lectura cărții de față e extrem de potrivită, atâta timp cât ne dă ocazia să ne vedem oarecum din afară, ca o specie duală, dezvoltată mai mult spre consum exagerat decât spre echilibru, nepăsătoare la consecințele propriilor acțiuni.

Volumul se adresează cititorilor de orice vârstă, temele alese fiind din zona evenimentelor cotidiene, a interacțiunii în familie sau în cuplu. Firul roșu ce traversează cartea este cel al deschiderii minții și sufletului spre dăruire, spre compasiune și înțelegere, ceea ce ar ridica nivelul energetic al fiecărui individ și, în consecință, al întregii planete.