GSF59 ban01-650

          Salutări, Florin, şi mulţumesc în numele echipei pentru că ai acceptat invitația și pentru cartea oferită ca premiu.

          Cu multă plăcere. Bine v-am găsit. Mulţumirile li se cuvin editorilor mei de la Crux Publishing, care au oferit exemplarul de carte.

          Vorbește-ne, te rog, despre tine ca autor și cititor. Ce îți place să scrii, ce îți place și ce nu îți place să citești? Ce te-a determinat să începi să scrii?

     Îmi place să scriu cărţi care să merite a fi citite şi a doua oară. Îmi place să citesc cărţi cu intrigă coerentă, cu suspans, cu conflict(e) şi cu personaje interesante. Nu îmi place să citesc cărţi în care stilul primează asupra intrigii, ori în care intriga e dezlânată sau lipseşte cu desăvârşire.

          Prezintă-ne volumul „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate – Delirul încapsulat”, cartea pe care o oferi ca premiu. Care e povestea din spatele poveștilor, de ce „steampunk”, de ce comedie de limbaj și de nume?floripitea

          Pe scurt, volumul acesta (şi cele ce vor urma din serie) a fost inspirat de o agendă cu coperte de argint filigranat, produsă de compania canadiană Paperblanks şi primită cadou de la bunul meu prieten Tudor Popa şi de la soţia sa. În ceea ce priveşte aspectele amuzante ale poveştilor din acest volum… mass media ne asaltează zilnic cu ştiri despre atrocităţi şi dezastre, iar asta probabil le provoacă stări de anxietate unora dintre concetăţenii mei. Aşa că puţină destindere sau nişte amuzament o să le facă bine, bănuiesc.

          Ce planuri de viitor ai? Ce ne pregătește scriitorul Florin Pîtea? Bănuim că vei continua seria „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate”, dar, cum ești deopotrivă cunoscut pentru abordarea genului „cyberpunk” (Gangland, Necropolis, Anul terminal, etc), bănuim că vei continua și în acea direcție. Care va fi prioritară?

          Am mai multe proiecte cyberpunk ce aşteaptă să fie duse la bun sfârşit, ca şi o operă spaţială, un planetary romance, o istorie alternativă. În ceea ce priveşte „Cartea cu scoarţe de argint, ferecate”, am început deja să scriu volumul al doilea, căci le-am promis participanţilor la lansarea Delirului încapsulat că ne vom revedea în noiembrie 2016 pentru a lansa continuare.

Gangland_nou_web          Ce sfaturi le-ai da scriitorilor publicați de Gazeta SF care doresc să debuteze în volum? Pe blogul tău (http://tesatorul.blogspot.ro/) te ocupi de cronici de carte, ai colaborat cu diverse edituri în calitate de redactor, deci ești persoana potrivită pentru a da astfel de sfaturi.

      I-aş sfătui să nu posteze online, la liber, absolut fiecare proză pe care o scriu, ci, mai degrabă, să aibă grijă ca măcar trei sferturi din conţinutul volumului propus spre publicare să fie inedit. I-aş sfătui să scrie cărţi închegate, unitare, mai degrabă decât să pună laolaltă texte disparate din punct de vedere tematic şi stilistic, cu speranţa că astfel, dacă au acumulat un număr de pagini, au o carte. N-ar fi rău, după ce s-au antrenat online cu proză scurtă, să propună la prima publicare un roman. Şi, mai ales, i-aş sfătui să se ferească din răsputeri de trei situaţii: aceea în care, pentru a-şi vedea primul volum publicat, ar accepta să plătească pentru publicare (banii circulă înspre scriitor, nu de la scriitor), aceea în care, ca să îşi vadă cartea publicată renunţă să primească drepturi de autor sub formă de bani peşin, respectiv aceea în care aparent volumul e publicat pe banii editurii, însă, dacă vor să încaseze bani de pe urma lui, autorii trebuie să cumpere exemplare din propria carte „la preţ de producător” şi apoi să le revândă la suprapreţ.

          Mulțumim încă o dată. La final, dorești să-i transmiteți ceva câștigătorului concursului?

          Mulţumesc şi eu pentru invitaţie. Câştigătorului concursului îi adresez felicitări, îi urez lectură plăcută şi sper să ne revedem cu bine la lansarea următorului volum din „Cartea cu scoarţe de argint, ferecate”.