Salut, George, și mulțumesc pentru cartea pe care ne-o oferi ca premiu și pentru interviu.

          Plăcerea este de partea mea. Pentru posibilitatea de a saluta cititorii acestei minunate reviste, şi mă îndoiesc că este cineva care are altă părere, şi pentru bucuria mea că ofer un premiu. Din păcate, nu pot oferi câte un premiu pentru fiecare cititor al revistei Gazeta SF, cititori care le merită din plin.

SAUCIUC-1

          După cum deja este tradițional, te voi ruga să ne spui câteva vorbe despre cititorul George Sauciuc. Ce opere literare te-au format ca iubitor al acestei arte?

          Ion Creangă şi Abecedarul. Când eram un mic puşti în vârf de munte, cam astea erau cărţile pe care le aveam la dispoziţie. Şi multă literatură de propagandă comunistă. Câteva cărţi de legende fantastice ucrainene au contribuit. Acum să nu se înţeleagă că citeam în ucraineană. Mă uitam la poze. Nai târziu, după ce am ajuns în capitală, am dat de Dune a lui Herbert, Sandra Brown (citeam la kilogram ca să spun aşa), multă bandă desenată franceză, antologii (de atunci mi-a rămas gustul pentru astfel de opere)… practic citeam tot ce îmi cădea în mână. În primă fază din plictiseală, ulterior din plăcere. Dacă e să rămânem în arealul ficţiunii speculative, legendele şi basmele m-au atras. Pe Verne l-am citit abia pe la pubertate. Când am pus eu mâna pe el, era depăşit (aici este cu zâmbet).

 

          Dar despre tine ca autor, ce ne povestești? Ce încerci să transmiți prin textele tale?

          Sincer, mă consider mai mult ptomotor decât autor sau scriitor. Mi-aş dori să fiu, dar nu sunt.  De obicei scriu ceea ce nu găsesc şi tot timpul urmăresc să incit la filosofare. Urmăresc poante morale.

 

George Sauciuc - Urletul cov01          Prezintă-ne volumul „Urletul sufletului”, cartea pe care o oferi ca premiu. Care e istoria ei?

          Unii au spus că este bună. Spun şi eu acelaşi lucru. Practic, este o temelie pentru un roman şi am urmărit prin el să testez gustul cititorilor şi dacă subiectul ar prinde. Mi-au plăcut reacţile şi voi duce proiectul în altă dimensiune. Un coleg din presa suceveană mi-a spus că s-a scris despre carte mai mult decât are ea ca număr de caractere. Şi cam așa e. În fapt, nu am făcut altceva decât să încalc o regulă din Ghidul scriitorului de SF a lui Sergiu Someşanu, am făcut un experiment pe spatele cititorilor. Îmi trebuia un titlu pentru a fi invitat special la Cernăuţi în cadrul Cenaclului Transfrontalier Maşina cu Poeţi, unde sunt membru fondator. Pentru existenţa volumului, trebuie să aduc mulţumiri Mihaelei Sipăoş de la editura Berg, lui John Dobro pentru identitatea vizuală, lui Grigore Achim pentru DTP şi nu în cele din urmă domnişoarei Adina Ailoaiei şi scriitorilor Florentin Haidamac şi Cezar Straton.

 

          De la primele tale povestiri a trecut o vreme foarte îndelungată în care ai absentat de pe scena SF&F-ului românesc. De ce?

          Motivul real îl voi prezenta în volumul Frâmântări de FANdom, pe care îl vreau gata până la Final Frontier, dar până atunci voi spune că problemele personale m-au împiedicat să fiu activ, iar timpul mi-a fost ocupat de câteva proiecte lucrative. Sună aiurea, dar mă pregătesc pentru o carieră de politician.

 

          Dar pe viitor, la ce să ne așteptăm de la autorul George Sauciuc?

          Un roman pe scheletul volumului Urletul sufletului, o lucrare de memorialistică şi eseuri, Frâmântări de FANdom, şi sper să duc la capăt volumul la care lucrez de ceva ani buni, Jocul de Tarock. Timpul este un zeu crud şi toate proiectele pe care le-am enumerat mai sus depind de planurile lui.

 

          Bazându-ne pe experiența ta într-ale publicisticii, ce i-ai sfătui pe autorii publicați de Gazeta SF, care își doresc și ei debutul în volum propriu?

          Totul este posibil, imposibilul ia doar mai mult timp. Gazeta SF a fost o rampă de lansare pentru mulţi scriitori din generaţia contemporană, luaţi legătura cu ei, comunicaţi, fiţi perseverenţi, trişaţi dacă este nevoie, dar gândiţi-vă dacă vă doriţi un titlu cu numele vostru pe el sau să fiţi scriitori.

 

          La final, câteva cuvinte pentru câștigătorului concursului, te rugăm!

          Lectură plăcută şi clar eşti capabil de ceva mai bun decât volumul meu. Greu, dar nu imposibil!

 

          Mulțumim!