În noiembrie 2012, la Târgul de Cartea Gaudeamus, am achiziţionat un exemplar din ediţia română a antologiei Futures from Nature (2007), îngrijită de Henry Gee. Versiunea românească poartă titlul Antologia viitorului (Colecţia Anticipaţia 02, Editura Nemira, Bucureşti, 2012), iar traducerea le aparţine Anei-Veronica Mircea, Alexandrei Popescu, Magdei Xenofont, lui Gabriel Stoian şi lui Silviu Genescu.

Introducerea, intitulată „Nostalgia viitorului”, este cel puţin neobişnuită – căci prima parte e o schiţă ştiinţifico-fantastică avându-i ca personaje perincipale pe Vladimir şi Estragon, într-un viitor distopic în care ficţiunea e interzisă, iar partea a doua arată cum, în intervalul 1999-2005, revista britanică Nature a publicat schiţe SF despre următorul mileniu, după care Henry Gee le-a reunit pe cele mai bune în acest volum.

Antologia viitorului cuprinde nu mai puţin de 100 de schiţe SF. Unele dintre acestea le aparţin unor veterani ai genului, precum Sir Arthur C. Clarke sau Frederick Pohl. Altele – unor autori tineri – inclusiv unei domnişoare care avea 12 ani la vremea publicării, Ashley Pellegrino. Unele sînt scrise de autori britanici, ca Stephen Baxter, altele de autori australieni, ca Greg Egan, sau caraibieni, ca Tobias Buckell, ori americani, ca Greg Bear. Unele le aparţin unor savanţi, ca Gregory Benford ori Rudy Rucker, altele unor jurnalişti, ca Gilles Amon sau Bruce Sterling, iar altele unor profesori, ca Dan Simmons.

Dimensiunile reduse ale textelor fac lectura antrenantă. Am remarcat diversitatea tematică şi stilistică – de la distopii la opere spaţiale şi de la biopunk la poveşti despre primul contact cu extratereştrii. De asemenea, veţi întîlni în cuprinsul antologiei reprezentanţi majori ai tuturor mişcărilor importante din SF – Epoca de Aur, Noul Val, cyberpunk, SF-ul umanist, Noua Operă Spaţială, postcyberpunk. Din acest punct de vedere, Antologia viitorului este o piesă de colecţie, atât pentru pasionaţii literaturii ştiinţifico-fantastice cât şi pentru cei care, proaspăt sosiţi în acest domeniu, ar dori să-şi facă o impresie de ansamblu asupra genului SF.

Ca urmare, ţin să le adresez felicitări domnului Mihai-Dan Pavelescu, care a propus publicarea acestei antologii în România, şi Editurii Nemira, care i-a oferit această ediţie publicului cititor de la noi.

 

Florin_PiteaFlorin Pîtea s-a născut pe 18 august 1971 la Câmpina, este lector la Facultatea de Litere a Universităţii Spiru Haret şi în 2011 a primit titlul de doctor în filologie engleză cu o lucrare despre subgenul (post)cyberpunk intitulată Art Wasn’t Quite Crime. Şi-a făcut debutul literar în 1992, în revista Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice Anticipaţia, iar până în prezent a publicat două volume de proză scurtă (Necropolis, 2001, respectiv An/Organic, 2004) şi două romane (Gangland, 2006, respectiv Anul terminal, 2012). Lucrările sale sunt prezente în antologii, almanahuri şi periodice, dintre care amintim Cele 1001 de scorneli ale Moşului SF şi Dincolo de noapte. A fost distins cu premiile ARSFan (1994, 1995) şi Vladimir Colin (2002-2005, 2005-2007). În prezent pregăteşte un nou volum de povestiri şi nuvele, Exilaţi în Ciberia.

Blogul personal: http://tesatorul.blogspot.com/