gsf43 banner 610

          „Gunhed” (1989) este o superproducţie niponă ce abordează genul cyberpunk. Acest film se înscrie perfect într-o adevărată mitologie modernă, reprezentată de filme ca „Terminator” sau „Robocop”, de benzi desenate ca „Akira” şi „Ghost in the Shell” de romanele şi nuvelele lui William Gibson şi ale lui Bruce Sterling, sau de vechi jocuri Nintendo şi Sega, precum „Power Blade” sau „Stryder”.

          Pelicula „Gunhed” are în centrul acţiunii un comandou de mercenari neînfricaţi, care încearcă să pătrundă pe o insulă controlată de un supercomputer, pentru a fura de acolo un eşantion al unui material experimental numit texmexium, ce valorează milioane. Acest supercomputer, numit Kyron-5, a ieşit de sub control şi a declarat război omenirii. Insula a devenit în trecut arena unor vaste operaţiuni militare. Nicio armată însă nu a fost în stare să ia cu asalt această insulă, apărată de roboţii ghidaţi de Kyron-5.

          Unul câte unul, membrii comandoului sunt ucişi de sistemele de securitate ale insulei, până când rămâne în viaţă doar personajul Brooklyn, cel mai priceput dintre ei. Acesta găseşte printre ruine un robot mecha aflat în stare funcţională şi îl pilotează spre centrul unde se află mainframe-ul computerului Kyron-5.

          După ce misiunea este dusă la bun sfârşit, mercenarul Brooklyn evadează la bordul unui avion, în timp ce computerul Kyron-5 activează sistemul de autodistrugere şi nimiceşte insula într-o explozie nucleară.

          În film se remarcă şi coloana sonoră de excepţie, realizată de legendara formaţie Front Line Assembly, una dintre cele mai importante reprezentante ale curentului muzical industrial.  După piesa „Mindphaser”, inclusă în albumul „Tactical Neural Implant”, a fost realizat un videoclip ce a câştigat premiul canalului MTV pentru cel mai bun clip muzical al anului.

         

          Clipul „Mindphaser” al formaţiei Front Line Assembly, pe imagini din filmul Gunhed:

          http://youtu.be/BJkGgAdmZPc