GSF 41 ban01

fiervechi          Romanul Fier Vechi a apărut de la sine. Nu mi s-a mai întâmplat așa ceva. Ar fi trebuit să fie o nuvelă, cu același titlu, pentru antologia tematică a Antuzei Genescu, care a apărut la Nemira sub titlul Călătorii în Timp. Numai că povestea a prins viață proprie și a început să se dezvolte singură, depășind cu mult limitele unei nuvele.

          Am renunțat, de ceva vreme, să îmi plasez acțiunea și personajele în locuri din afara țării, exceptând situațiile în care firul epic impune asta. Procedez așa nu din prisos de patriotism ci pentru că totul devine mult mai veridic în momentul în care scriu despre locuri pe care le știu bine iar eroii mei sunt construiți după persoane pe care le cunosc. Totodată m-am convins că fantasticul poate fi găsit oriunde în România și nu trebuie neapărat importat din State.

          Așa am procedat și în Fier Vechi. Cartea are ca personaje principale trei tineri români, studenți aflați în vacanță, care descoperă resturi de hardware vechi și listingul unui program scris în urmă cu un sfert de secol. Curioși și pasionați, așa cum numai la o anumită vârstă este posibil, ei reconstituie pașii făcuți în trecut de cel care a proiectat acele echipamente. Acțiunea începe într-un orășel de provincie, la fel ca atâtea altele, numai că este antrenată ca de un vârtej ale cărui spirale cresc și cresc până ajung să afecteze definitiv și dramatic viitorul.

          Povestea paralelă, care deschide fiecare capitol, se petrece într-o cu totul altă lume, într-un plan spiritual profund, aparent fără nici o legătură cu povestea principală. Las cititorului bucuria să descopere când cele două planuri se intersectează.

          Fier Vechi este un roman retro ciberpunk, de călătorii în timp și de realități paralele. L-am scris nepretențios, pentru a fi ușor de citit iar cei care l-au lecturat deja au recunoscut că nu l-au lăsat din mână până nu l-au terminat.