Profesor de istorie, Ciprian Mitoceanu este considerat de către Mircea Pricăjan (expert recunoscut în domeniu) unul dintre cei mai buni trei scriitori de horror de la noi. Totuşi, în cele ce urmează, mă voi referi la alte două specii literare abordate de către autor, două specii literare înrudite însă cu horrorul prin faptul că fac parte din acelaşi mare segment cultural, şi anume cel al literaturii fantastice.

Astfel, vom începe cu Amendamentul Dawson, un excelent roman încadrabil la science-fiction distopic. Ciprian reuşeşte o proiecţie futuristă credibilă dar, mai ales, ticsită cu acţiune în stilul occidental, cititorului nerămânându-i nici o secundă de respiro de-a lungul cărţii. Pot spune cu mâna pe inimă că rareori am întâlnit aşa ceva – adrenalină pură, se întâmplă ceva, efectiv, în fiecare pagină. În plus, romanul conţine şi anumite consideraţii politice, sociale şi filosofice care îl recomandă şi fanilor operelor marelui John Brunner ori fanilor deja celebrului DemNet al lui Dan Doboş – alt gigant al literaturii de gen.

Practic, urmărim pas cu pas şi bătaie de inimă cu bătaie de inimă destinul tragic al lui John Barton, un cetăţean de rând, decis, prin lege, a fi sacrificat, pentru ca organele sale să fie de folos unei personalităţi a momentului, mult mai necesare patriei. Acesta este, de fapt, „Amendamentul Dawson”, act normativ impus de un congresman lipsit de scrupule, dar a cărui personalitate se dovedeşte pe parcursul acţiunii mai complexă decât s-ar putea crede. Evadând spectaculos din spitalul în care urma să îşi piardă viaţa, John Barton, după numeroase peripeţii, ajunge în subsolurile oraşului, alergând alături de rebeli, aşa numiţii „oameni-şobolan”, al căror conducător misterios are şi el destule secrete în cârcă. Pe urmele lor, în afara autorităţilor, se află şi două echipe rivale de vânători de recompense – şi de aici mai departe nu vă mai spun nimic, decât că romanul este unul care merită toată atenţia, cu atât mai mult cu cât autorul a promis şi altele în acelaşi Univers.

În încheiere, câteva cuvinte despre povestirea gotică Ispăşirea, pe care am avut plăcerea să o citesc, cred, în premieră, deoarece a fost scrisă ca urmare a invitaţiei mele adresate lui Ciprian, invitaţie de a participa cu un text la antologia Dincolo de noapte. Am dorit cu această antologie să oferim cititorilor o alternativă viabilă la autorii străini de gen – iar Ciprian s-a achitat minunat de sarcină. Nu vă voi dezvăluie prea multe, decât că povestea are o atmosferă gotică clasică, din care nu lipsesc stafiile cu lanţuri la mâini şi conacul blestemat, din care nu lipsesc ucigaşii în serie şi răul pur, şi care conţine şi o mare surpriză pe care vă las să o descoperiţi singuri. Astfel, Ciprian Mitoceanu se dovedeşte un scriitor complet, capabil să abordeze cu profesionalism desăvârşit genuri şi specii literare în aria sa de „expertiză”, dar, mai ales, un scriitor extrem de talentat, care m-a ţinut cu sufletul la gură atât în calitatea mea de cititor (Amendamentul Dawson), cât şi în cea de antologator (Ispăşirea)…

Oliviu Craznic

Oliviu Crâznic s-a născut pe 1 noiembrie 1978 înLupeni. Licenţiat în Drept, cu lucrarea de diplomă la disciplina Criminalistică, şi absolvent al cursurilor de mediere ProMedierea, este consilier juridic din 2002. Membru al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici, în prezent coordonează colecţia de legislaţie a editurii germane C.H.Beck.
A debutat în beletristică cu …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul, roman gothic bazat pe cronici medievale (Ed. Vremea, 2010; Premiul I pentru Cel mai bun roman 
la Concursul Naţional de Literatură Visul 2010; Locul I pentru Proză românească – Vara 2010 în Topul cititorilor Agenţiei de carte; Locul I pentru Debut – 2010în Topul cititorilor Agenţiei de carte; Premiul Galileo 2011 pentru Cel mai bun volum de proză Science-Fiction/Fantasy/Horror publicat în 2010; Premiul Proliteratura 2011 pentru Cel mai interesant roman). Din septembrie 2010, este colaborator al Revistei Suspans, unde are o serie de articole despre misterele lumii, confesiunea literară Două nopţi în Salem’s Lot şi mai multe recenzii. În 2011, apublicat povestirea steampunk Ultima clepsidră în antologia Steampunk – A doua revoluţie (Ed. Millennium Books, întovărăşită de confesiunea literară The Making Of… Ultima clepsidră), povestirea gothică Însângerată, luna în antologia Balaurul şi mioriţa (Ed. Eagle Publishing House), povestirea dark fantasy Mascarada învinşilor în cadrul antologiei on-line Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF, realizată de Ştefan Ghidoveanu, povestirea dark science fantasy Trecătoarea în Gazeta SF (mai) şi thriller-ul neogothic Ellen Lee în antologiaAlertă de grad zero în proza scurtă românească actuală(Ed. Herg Benet). Din luna iunie 2011 este colaborator al Gazetei SF, unde deţine rubrica intitulată Cavalerii fantasticului şi unde publică, ocazional, şi editoriale şi articole. Din a doua jumătate a anului 2011 a devenit colaborator al Editurii Millennium Books, pentru care lucrează în prezent la mai multe proiecte-surpriză. Începând cu decembrie 2011, este consilier de imagine şi colaborator al revistei Egophobia, în nr. 33 publicând articolul Vampirismul în literatura română. A editat antologia  Dincolo de noapte: 12 feţe ale goticulu, editura Millennium Books.

Blog personal: http://oliviucraznic.wordpress.com