GSF54 banner01-650

          Aveam de gând să scriu în acest editorial despre cum ar trebui și cum nu ar trebui să fie întâmpinată critica literară de către autor. Aveam în plan să abordez recenziile negative și răspunsul la ele prin comparație cu claxonatul în trafic, respectiv mândria de a poseda un deget mijlociu la cel puțin una dintre mâini.

          Dar m-am răzgândit. Nu pentru că n-ar merita subiectul, ci pentru că, cum stăteam eu așa, sprijinit în butonul de spațiu ca să-mi dea numărătorul de caractere o valoare mai încurajatoare, mi-au fugit ochii pe niște articole și… pur și simplu mi-au venit alte idei. Și alte întrebări.

          Dar haideți mai bine să vă povestesc mai întâi o întâmplare!

          Știți festivalul de artă medievală de la Sighișoara? Ei, eram pe la sfârșitul liceului – începutul facultății când acea minunată manifestare a începuse să-și ia viteză și, cum eu eram „mai rocker”, vă dați seama că mă duceam și eu să casc gura p-acolo. Mai ales că pe-atunci se mai țineau și ceva concerte… Lume faină, atmosferă, râsete și voie bună! Și ne-adunam în gașcă mare, cu prieteni, cu prieteni ai prietenilor și cu prietenii acestora din urmă, nu mai aveam habar cine prietenul cui fusese la început și dacă ar trebui să ne facem griji că un oarecare individ lipsea la numărătoare la un moment dat.

          Cam asta era starea de spirit și-n seara despre care vreau să vă vorbesc, când am picat, întârziat dintr-un motiv sau altul, în gașca deja formată și omogenizată. Și numai ce mă ginește un veteran (eu, pe la nouășpe-douăzeci de ani cât aveam p-atunci eram junior, evident) pe care nu-l mai văzusem niciodată dar care am înțeles imediat că era acum de-al nostru că purtam tricou cu Manowar și vine la mine să-mi recite versuri despre oțel, săbii, dragoni și alte chestii Manowarești. Versuri pe care – cum eram fan – le știam și eu! Așa că, la prima pauză de-a lui, i-am luat-o înainte și i-am terminat eu strofa. Credeți că cu asta l-am câștigat de partea mea? De unde! S-a uitat lung la mine și mi-a zis: „Băi, când ascultam eu Manowar, tu te jucai cu p**a-n nisip!” Și cu asta, juriul ad-hoc format din toți ceilalți de la masă l-a desemnat pe el câștigător al micii noastre dispute. Dispută de care eu unul nici nu fusesem conștient.

          De ce v-am plictisit povestindu-vă prostia asta? Păi, pentru că, la fel ca atunci, când m-am întrebat dacă era vreun pic măcar heavy metal-ul și al meu, nu numai al lui, așa mă întreb și acum despre SF. Al cui e, domn-le, SF-ul?

          Și găsesc același răspuns pe care l-am găsit și atunci: heavy metal-ul e al cui îl cântă și-al cui îl ascultă, SF-ul e al cui îl scrie și-al cui îl citește. Atât și nimic mai mult. SF-ul e al meu și-al tău, al nostru și al vostru. Nimeni nu poate pune monopol pe el.

          Haideți, așadar, la Suceava, la RomCon! Și dacă vă place, și dacă nu vă place programul oficial. Căci, oricum ar fi, avem la dispoziție serate și pauze în care să vorbim despre orice vrem noi! Cărți, scriitori, concepte. Haideți să ne spunem fiecare, unul altuia, ce ne place și ce nu ne place, ce se poate face mai bine și ce n-ar mai trebui făcut deloc. Pasiunea comună să existe… Căci SF-ul nu ni-l poate lua nimeni. Citești SF? Meriți să-ți spui părerea!