În 2011, prin amabilitatea bunului meu prieten Liviu Moldovan, am avut ocazia să citesc un roman recent al lui Dan Simmons, „Drood” (Little, Brown & Co, New York, 2011). Am parcurs romanul în cîteva reprize lungi de lectură. Şi iată ce am aflat:

Naratorul din „Drood” este Wilkie Collins, autor al unor romane precum „Femeia în alb” şi „Piatra Lunii”. Protagonistul este Charles Dickens. Iar de pe prima pagină a romanului cititorii află că pe Collins îl macină o adîncă invidie profesională faţă de colegul său mai faimos şi mai apreciat de către public.

Evenimentele din roman sînt plasate în ultimii cinci ani din viaţa lui Dickens. Simmons a dus o muncă impresionantă de documentare despre viaţa şi activitatea celor doi scriitori, iar printre evenimente reale, certificate istoric şi redate în „Drood”, a strecurat întîmplări fantastice, la graniţa dintre halucinaţie şi teroare.

Pe de o parte, Collins şi Dickens duc viaţa unor scriitori celebri, cu publicarea în serial a unor romane, turnee de lectură din propriile opere, montarea unor piese de teatru şi participarea la festivităţi. Pe de altă parte, au o viaţă privată cu legături extraconjugale, explorări nocturne ale unor cartiere rău famate şi contacte în lumea interlopă. Nu în ultimul rînd, cei doi sînt vizitaţi periodic de un personaj misterios, Drood, care ar putea fi un excentric, un vampir sau o halucinaţie.

Căci naratorul romanului, Wilkie Collins, nu este creditabil. Din primele capitole ale romanului, cititorii află că acesta consumă mari cantităţi de laudanum şi ocazional fumează opiu. Ca urmare, Collins vede cînd femei cu ten verde şi colţi de mistreţ bîntuind pe scările din locuinţa lui, cînd un dublu al său care scrie capitole din noul lui roman cu o altă caligrafie, cînd un domn palid şi uscăţiv, cu dantură proeminentă, îmbrăcat în negru.

Cum în viitorul apropiat se pare că va fi publicată o ediţie română a romanului „Drood”, nu am să vă dau prea multe detalii despre intriga acestuia, pentru a nu vă răpi din plăcera lecturii. Trebuie cu toate acestea să menţionez că Dan Simmons a pastişat la perfecţiune stilul victorian, cu vocabularul, manierismele şi atitudinile specifice acelei perioade istorice, iar prin amestecul rafinat de trimiteri intertextuale, evenimente istorice şi episoade fantastice terifiante a egalat, dacă nu cumva chiar a depăşit, cele mai bune realizări literare ale întemeietorilor curentului steampunk. Vă recomand cu căldură şi dumneavoastră acest roman captivant.

Florin Pîtea s-a născut pe 18 august 1971 la Câmpina, este lector la Facultatea de Litere a Universităţii Spiru Haret şi anul acesta a primit titlul de doctor în filologie engleză cu o lucrare despre subgenul (post)cyberpunk intitulată Art Wasn’t Quite Crime. Şi-a făcut debutul literar în 1992, în revista Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice Anticipaţia, iar pînă în prezent a publicat două volume de proză scurtă (Necropolis, 2001, respectiv An/Organic, 2004) şi un roman (Gangland, 2006). Lucrările sale sînt prezente în antologii, almanahuri şi periodice, dintre care amintim Steampunk – A doua revoluţie şi Premiile Galileo 2011. A fost distins cu premiile ARSFan (1994, 1995) şi Vladimir Colin (2002-2005, 2005-2007). În prezent lucrează la un nou roman, Anul terminal, şi la un volum de proză scurtă, Exilaţi în Ciberia.